Anna Břešťáková

Krátce se představte?

Ahoj, moje jméno je Anička. Je mi 21 let a na EDUCAnet jsem chodila v letech 2017-2021. Miluji sport a zdravý životní styl. Zároveň ráda trávím čas s kamarády ať už na kávě nebo v hospodě. Takže se nikdy nenudím.

Kam jste po maturitě pokračovala a proč jste se rozhodla zrovna pro tuto cestu?

Po maturitě jsem se rozhodla pro přijímací zkoušky na lékařskou fakultu. Bohužel první pokus mi nevyšel, a proto byl pro mě minulý rok jeden z nejtěžších po psychické stránce.

Na druhou stranu, nikdy nic nevzdávejte! Rozhodla jsem se pro studium angličtiny na rok spojené s prací v autosalónu na recepci, a po té jsem zkusila znovu své štěstí a po tvrdé přípravě to vyšlo! Takže nyní jsem studentkou 1. lékařské fakulty.

Kde nyní studujete?
1. lékařská fakulta

Vaše úspěchy?

Minulý rok jsem měla, díky ročnímu pomaturitnímu studiu jazyka a skvělé angličtině na EDUCAnetu, příležitost si udělat certifikát. Zároveň jsem minulý rok v karate získala druhý hnědý pásek. Udělala jsem si certifikát z první pomoci a dělám zdravotníka na sportovních soustředěních. Samozřejmě jako velký úspěch počítám úspěšnou maturitu se samými jedničkami a úspěšné ukončení  prvního semestru na lékařské fakultě.

Čím vám škola pomohla v následujícím studiu/práci?

Díky úspěšné maturitě z fyziky a chemie jsem prošla u přijímací zkoušky. Zároveň 2. velká zkouška na lékařské fakultě je z biofyziky. Díky svým zpracovaným maturitním otázkám z fyziky jsem si mohla zopakovat látku na zkoušku. Nakonec se mi podařilo dostat za A. Dokáži si představit, že ve druhém ročníku u zkoušky z biochemie mi velmi pomohou mé zkušenosti z maturity z chemie.

Na druhou stranu sama doučuji fyziku a chemii studentky z jiných gymnázií. Tudíž dokážu říct, že nebýt mých znalostí ze základní školy a zkušeností z EDUCAnetu, tak bych nyní sama nepomáhala s pochopením vědeckých oborů.

Co se vám na škole líbilo/co vás bavilo?

U této otázky bych se mohla rozepsat na mnoho stránek, ale má to být pouze krátké interview. Na EDUCAnetu jsem milovala profesorský sbor a jejich přístup. Sice dnes již není úplně stejné obsazení, ale moji učitelé mě naučili přemýšlet, učit se, tvrdě pracovat a hlavně pracovat v týmech. I když samozřejmě záleží i na vašem přístupu, ale když profesor umí učit a zaujmout své studenty, tak je velká část práce hotová již na hodině.

Další věc na mém seznamu jsou průběžné zajímavé aktivity. Například projektové dny, kdy jsem se mohla stát novinářkou a dělat reportáže či se projet v Trabantu. Projektové dny jsou jedna z mála věcí, které jen tak nenajdete na obyčejných středních školách.

Nakonec bych určitě ráda zmínila své přátele z ročníku, se kterými se vídám dodnes. Na EDUCAnetu jsem našla přátelé na celý život, kteří jsou spíše jako má rodina. Zažila jsem s nimi mnoho zábavy, dobrodružství, výletů nebo oslav 18. narozenin. Díky nim průchod střední školou byl ten nejlepší, jaký jsem mohla mít.

V dnešní době na léta na EDUCAnetu s láskou vzpomínám. Nejradši bych se vrátila zpět do lavice vedle svých kamarádek a po škole s nimi šla na kafe. Nikdy na svou střední školu nezapomenu a vždy na ni budu vzpomínat s láskou.

Motivace pro současné studenty?

Toto je velmi těžká otázka. Ale kdybych měla mluvit přímo ke studentům, kteří mají plnou hlavu stresu z maturity a přijímacího řízení, tak bych jim ráda řekla: Strach je normální. To znamená, že vám na vaší budoucnosti záleží. Na druhou stranu vše má nějaký důvod, takže když se něco nepodaří, tak nevěšte hlavu. Pokud se vám nepodaří se dostat do vysněné práce, školy nebo se třeba něco nepovede u maturity, tak tomu roku věnujte vše! Cestujte, studujte jazyky nebo dělejte něco, co jste vždy chtěli zkusit, protože volný rok už nikdy mít nebudete. A co vy víte, třeba zjistíte, že vaše cesta, kterou jste si vybrali před maturitou není ta správná pro vás.

Držím vám palce a věřím, že všechno zvládnete.

Vyhledávání

Tyto webové stránky používají cookies. V případě, že souhlasíte s jejich použitím, klikněte na tlačítko "Souhlasím" níže. Detaily, jak s Vašimi daty nakládáme, najdete na stránce Podmínky použití.